درد مچ پا به هرگونه درد و ناراحتی گفته می‌شود که مچ پا را تحت تأثیر قرار دهد. مچ یکی از پیچیده‌ترین قسمت‌های بدن است که در آن استخوان‌های درشت‌نی و نازک‌نی به استخوان قاپ می‌رسند. این استخوان‌ها به کمک رباط به یکدیگر متصل شده و می‌توانند حرکت کنند. به دلیل این پیچیدگی، مچ با بیش از دیگر قسمت‌های بدن مستعد آسیب‌دیدگی است. درد مچ پا معمولاً ناشی از پیچ‌خوردگی آن است اما گاهی می‌تواند دلایل دیگری مانند بی‌ثباتی مچ پا، آرتروز مچ پا، نقرس، آسیب‌دیدگی تاندون آشیل، شکستگی، فشرده شدن عصب‌ها یا سندروم تونل تارسال، عفونت و ضعف تاندون‌ها داشته باشد. درد مچ پا با تورم، سوزش، قرمزی و گرما در محل آسیب‌دیده همراه است. این درد معمولاً شدید و ثابت است و هنگام انداختن وزن بر روی مچ پا و یا حرکت مچ به وجود می‌آید و می‌تواند تمامی افراد را تحت تأثیر قرار دهد همچنین  عوامل مختلفی بر روی ایجاد آن اثر دارند. این درد ممکن است در یک یا در هر دو مچ پا به وجود بیاید و گاهی می‌تواند فرد را از راه رفتن بازدارد.

دلایل درد مچ پا


هر شخص خواه فعالیت زیادی داشته باشد و خواه کم فعالیت باشد ممکن است درد مچ پا را تجربه کند.برخی از رایج‌ترین دلایل آسیب مچ پا در زیر آمده است:

پیچ‌خوردگی مچ پا

پیچ‌خوردگی مچ پا زمانی رخ می‌دهد که مفصل مچ پا به‌طور ناگهانی بپیچد و یا خم شود.این پیچ‌خوردگی باعث می‌شود که رباط مچ کشیده و یا پاره شود. پیچ‌خوردگی مچ پا بیشتر در میان ورزش‌کاران رایج است اما می‌تواند برای هر فردی در طول پیاده‌روی اتفاق بی افتد.

ضعف مچ پا

مچ پا بنا به دلایل زیادی ضعیف می‌شود. ازجمله دلایل ضعف مچ پا می‌توان به ژنتیک، فعالیت زیاد،اضافه‌وزن و ضعف ناشی از آسیب‌دیدگی‌های قبلی اشاره کرد.

شکستگی مچ پا

درد مچ پا گاهی ناشی از شکستگی یکی از استخوان‌های مچ است. ازآنجایی‌که استخوان نازک‌نی در مقایسه با درشت‌نی بسیار کوچک است، بیشتر مستعد شکسته شدن می‌باشد.

پارگی تاندون آشیل

پارگی تاندون آشیل بیماری است که در آن تاندون پا آسیب می‌بیند و باعث ایجاد درد در قسمت پشت مچ پا می‌شود. پارگی تاندون آشیل و یا استفاده بیش‌ازاندازه از ماهیچه‌های ساق پا باعث ایجاد درد در مچ پا می‌شوند. این وضعیت بیشتر در میان دوندگان رایج است.

آرتروز

آرتروز، نقرس و عفونت از دیگر عوامل درد مچ پا هستند که مانند دیگر عوامل رواج ندارند. آرتروز بیماری است که بر مفاصل تأثیر می‌گذارد و باعث ملتهب شدن و درد مچ پا می‌شود.

چه کسانی به درد مچ پا دچار می‌شوند؟


هرکسی در هر رده‌ی سنی می‌تواند به درد مچ پا دچار شود. درد مچ پا معمولاً ناشی از زمین خوردن یا آسیب‌دیدگی‌های ورزشی است. این بیماری بیشتر در میان ورزشکاران و مردان زیر 24 سال که فعالیت بالایی دارند رایج است. در زنان معمولاً این بیماری در افراد بالای 30 سال بیشتر رخ می‌دهد.

علائم


نشانه‌های درد مچ پا از دردهای نگهانی و دردهایی که می‌شود در خانه به درمان آن پرداخت مانند درد در مچ پا در هنگام راه رفتن، دویدن، پیاده‌روی تند، و پریدن شروع‌شده و  تا دردهای شدیدتر ادامه دارد ازجمله:

  • قرمزی در اطراف مچ پا
  • تورم و ملتهب شدن مچ
  • درد ثابتی که حتی در هنگامی‌که پا تکان نمی‌خورد نیز وجود دارد.
  • عدم توانایی در بالا رفتن یا پایین آمدن از پله‌ها

اگر در خصوص درد مچ پا سؤالی داشتید یا نشانه‌های  آن شدیدتر شد حکما به پزشک مراجعه نمایید.

تشخیص


درمانگر کار خود را با پرسیدن سوالاتی در خصوص وضعیت مچ پا مانند این‌که این در هنگام شروع درد قدم می‌زدید یا در حال ورزش کردن بودید و یا درد به‌صورت ناگهانی شروع شد، شروع می‌کند سپس به معاینه‌ی مچ پا می‌پردازد و بعدازاین پا را به کمک آزمایشات فیزیکی بررسی می‌کند. همچنین گاهی برای بررسی این‌که آیا علت درد مچ پا شکستگی و یا پیچ‌خوردگی است یا نه، باید توسط بیمار عکس رادیولوژی ارائه شود. در برخی موارد برای بررسی وجود عفونت و دیگر بیماری‌ها، نیاز به گرفتن مایع مفصلی پا و آزمایش در بیمارستان است.